Chleb żytni z pieczoną dynią w przyprawach korzennych z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej posypany pestkami dyni to połączenie głębokiego, lekko kwaskowatego smaku żyta z aromatycznym bogactwem przypraw korzennych i naturalną słodyczą dyni. Już podczas pieczenia unosi się ciepły, nieco świąteczny zapach anyżu, goździków, cynamonu i kardamonu, przełamany świeżością soku z pomarańczy. Miąższ jest wilgotny i miękki, co zawdzięcza dyni i sokowi z cytrusów. Wierzch posypany pestkami dyni, które podczas pieczenia nabierają chrupkości i orzechowego smaku. Chleb, który łączy w sobie tradycję i odrobinę jesiennej magii <3 Doskonale sprawdzi się w połączeniu z serami pleśniowymi, jak i po prostu z masłem, czy miodem ;)
Waga: 900g
Skład: mąka żytnia chlebowa, mąka żytnia pełnoziarnista, woda, zakwas, sól; dynia, anyż, goździki, cynamon, kardamon, sok z pomarańczy, kandyzowana skórka z pomarańczy (woda, cukier, skórka z pomarańczy), pestki dyni.
*może zawierać śladowe ilości: orzechów, sezamu i glutenu pszennego.
Wartość odżywcza |cały bochenek 900g: białko: 45g, tłuszcz: 30g (w tym nasycone ok 4g), węglowodany 310g (w tym cukry 25g), błonnik: 30g, sód (z soli): 3g, beta-karoten (z dyni): ok 4 000 µg, witamina C (z soku): ok 15g (częściowo traci przy pieczeniu), magnez-cynk-żelazo: ok 20-30% dziennego zapotrzebowania (z żyta i pestek dyni) |ok 1700-1800 kcal
Wartość odżywcza | kromka (ok 60g): białko: 3g, tłuszcz: 2g, węglowodany: 21g, błonnik: 2g |ok 115-120 kcal
**to pieczywo można zaliczyć do wartościowych chlebów żytnich typu FUNCTIONAL FOOD dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, sporej zawartości błonnika i minerałów, a dodatek dyni i przypraw korzennych działa przeciwzapalnie i wspiera odporność.

