Croissant / Croissant podwójnie zapiekany / Croissant wytrawny
Delikatne, warstwowe, maślane ciasto francuskie pochodzące z Austrii
Croissant – W Świeżo Upieczonej to ręcznie robiony (czas produkcji to 3 dni!) maślany rogal. Korzenie crossaint’a sięgają Austrii ale w Polsce głównie kojarzony jest z Francją. Ciasto na rogale przygotowywane jest warstwowo w technice zwanej laminowaniem. W wyniku tego procesu powstają oddzielne warstwy nadające ciastu delikatną lekkość i chrupkość.
Świeżo Upieczona wprowadziła Croissaint’y / Rogale w w czerwcu 2020 wraz z Croissant’ami podwójnie zapiekanymi. Niedawno, bo w 2021 na jesieni dodaliśmy do oferty Croissant’y wytrwane (szpinak, beszamel, szynka, ser). Croissant wspaniale pasuje jako przekąska do kawy, kakao (wersja słodka), a wytrawny do herbaty, na śniadanie lub lunch.
Skład (croissant):
mąka pszenna, masło, mleko, woda, cukier, sól, drożdże
Smak:
pyszny chrupiący maślany rogal
Proces:
Długo fermentowany na zimno, ręcznie formowany (3 dni!), wytworzony z najlepszej jakości składników.
Croissant można u nas zakupić za pomocą naszego sklepu internetowego lub stacjonarnie: Świeżo Upieczona, Kraków, ul. Cystersów 26c/LU4, dzielnica Grzegórzki – zobacz na mapie.