Canelé
Babeczka rumowa pochodząca z Francji
Canelé – To małe babeczki pochodzące z Bordeaux, które można kupić w najsłynniejszych francuskich cukierniach. Mają chrupiącą karmelową skórkę i puszysty budyniowy środek. Mniam!
Świeżo Upieczona wprowadziła Canelé w maju 2021 roku.
Do ich zrobienia używamy prawdziwej wanilii, rumu, jajek. Proces produkcji trwa aż dwa dni, dzięki czemu wszystkie aromaty w maksymalnym stopniu przedostają się do ciasta, dając babeczkom niezapomniane walory smakowe.
Canelé zachwycają nie tylko smakiem, ale i ciekawą teksturą. Aby uzyskać tę przyjemnie chrupiącą karmelową skórkę i wilgotny, miękki środek, sprowadziłyśmy oryginalne foremki prosto z Francji. Bo czego nie robi się z prawdziwej pasji i miłości do tworzenia wypieków!?
Próbne wypieki trwały ponad miesiąc. Było bardzo wiele prób, różnych modyfikacji i ciągła burza mózgów, jak je udoskonalić. Bo choć wyglądają bardzo niepozornie to nie należą one do najłatwiejszych wypieków.
Skład:
Mleko, mąka, cukier, masło, jaja, rum, wanilia, sól.
Canelé można u nas zakupić za pomocą naszego sklepu internetowego lub stacjonarnie: Świeżo Upieczona, Kraków, ul. Cystersów 26c/LU4, dzielnica Grzegórzki – zobacz na mapie.