Pastel de nata / pastéis de nata
Ciastko budyniowe pochodzące z Portugali w formie babeczki
Pastel de nata – liczba pojedyncza / pastéis de nata – liczba mnoga (w tłumaczeniu: ciastko z kremem) pochodzi z Portugalii. Według Wikipedii zostało wymyślone w klasztorze Hieronimów w Belem w XVIII wieku.
Świeżo Upieczona wprowadziła pastel de nata w w czerwcu 2021 roku, po licznych próbach, które trwały około dwa miesiące.Babeczka ma chrupkie ciasto francuskie oraz delikatne budyniowe nadzienie. Charakterystyczna, czasami ciemniejsza góra ciastka jest wynikiem procesu wypiekania i jest naturalna.Pastel de nata wspaniale pasuje jako przekąska do kawy, w szczególności espresso.
Skład:
Mąka, mleko, jajka, masło, cukier, skrobia kukurydziana, cynamon, skórka z cytrusów.
Pastel de nat / pastéis de nata można u nas zakupić za pomocą naszego sklepu internetowego lub stacjonarnie: Świeżo Upieczona, Kraków, ul. Cystersów 26c/LU4, dzielnica Grzegórzki – zobacz na mapie.